Terrorindustrien

Terror-industrien av Joakim Hammerlin

Terror-industrien av Joakim Hammerlin

Jeg har tatt opp lesingen av boken «Terror-industrien» av Joakim Hammerlin, og er nå kommet til den delen som omhandler «trusselbildet». Jeg føler for å dele følgende avsnitt fra kapitlet «Terrortraumet» (s. 176, med forbehold om skrivefeil innført av meg):

Kan terrorisme sies å utgjøre en av vår tids største trusler? Neppe.

Men konsekvensene av «kampen mot terrorisme» er definitivt en av vår tids største trusler. 11. september banet vei for en ny overvåknings- og kontrollstruktur i den vestlige verden. Det lagres nå enorme mengder informasjon om hvem vi er, hva vi gjør, hvor vi beveger oss, og hvem vi kommuniserer med. Samlet skaper lagring av denne typen informasjon en mulighet for å føre utstrakt kontroll med borgerne. Ideen om et totalkontrollerende system, som vet alt om alt og alle, er ikke lenger bare en abstrakt problemstilling. Det er en konkret politisk mulighet.

Vi vet ikke hvilke regimer vi vil leve under de nærmeste 10-50-100 årene, men historien har vist at demokratiet er en skjør samfunnstilstand. Tanken om at en Hitler skulle komme til makten og råde over slike redskaper, bør få en varsellampe til å lyse. Med de kontroll- og overvåkningssystemene som foreligger i dag, ville man kunne luke vekk enhver kritisk opposisjon. Det holder å se på hva som skjer i dag. I både USA og Europa blir virkemidlene som har vært utviklet for å bedrive terrorbekjempelse, også brukt til politisk overvåkning og -kartlegging. Det etableres sterkere politisk kontroll over pressen og akademia, og borgernes politiske handlingsrom, herunder demonstrasjonsretten og ytringsfriheten, innskrenkes.

Situasjonen er at kjerneverdier i det vestlige liberale demokratiet er truet, og det for å bekjempe en fiende som har tatt færre menneskeliv enn lynnedslag.

Boken er herved anbefalt, den kan kjøpes her eller her. Jeg vil si den er meget relevant for alle som tenker eller mener noe om EUs datalagringsdirektiv (Datalagringsdirektivet, DLD).

Denne, og to andre bøker, er forøvrig også anmeldt av Jon Wessel-Aas i Prosa.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: